Sædkvaliteten til europeisk menn er redusert med mer enn 50 % de siste tiårene. Forskerne har ingen klar forklaring på hva som er årsaken til dette. Det antar at det kan være knyttet til eksponering for kjemikalier som brukes i plantevernmidler og plast, fedme, røyking, stress, kosthold og for mye skjermtid. Vi vet at sædcellene kan skades av miljøfaktorer og livsstil.

En svensk studie gjennomført på Linkøping universitet fulgte 15 unge, normalvektige, ikke-røykende menn mellom 20 og 27 år i to uker, der de fikk en diett basert på et sunt kosthold i tråd med nordiske ernæringsråd. Energifordeling på måltider: frokost 25%, lunsj 30%, middag 30% og snacks 15%. Alle måltider ble levert av forskerteamet, og de ble bedt om å bare drikke vann i løpet av den første uken av studien. Til frokost fikk de yoghurt naturell (3% fett), fullkorn frokostblanding, hasselnøtter, banan, knekkebrød, smør (60% fett), ost (28% fett), egg og pepper. Til snacks fikk mennene i studien banan, eple, cherrytomater, gulrøtter og mandler. Lunsj og middag ble levert av restauranten på universitet i nært samarbeid med ernæringsfysiologer i forskerteamet. I løpet av den andre uken fikk deltakerne det samme standardiserte sunne kostholdet som uken før, men i tillegg fikk deltakerne også godteri (ikke sjokolade og lakris) og brus tilsvarende 50% av deres totale energiforbruk. Den sunne dietten pluss inntaket av godteri og søte drikker ga et energiinntak som tilsvarte 150% av deres totale energiforbruk.

Da studien startet ble sædkvalitet og andre verdier undersøkt. Dette ble målt igjen etter den første uken med et sunt kosthold og etter den andre uken da mennene i tillegg fikk i seg store mengder sukker. Ved starten av studien hadde en tredjedel av mennene lav sædmotilitet. Motilitet er en av flere faktorer som påvirker sædkvaliteten. Den andelen som hadde lav sædmotilitet i denne studien tilsvarer hvordan det vanligvis ser ut i befolkningen. Det som overrasket forskerne var at i løpet av studien fikk alle mennene normal sædmotilitet.

Denne studien viser at diett påvirker hvor bevegelige sædcellene er og at motiliteten kan endre seg på kort tid avhengig av kosthold. Forskerne fant også at kostholdet påvirket i spesifikke molekyler i sædceller.

Har du lyst å lese hele studien finner du den her.

Photo by Free To Use Sounds on Unsplash

.